Grävkurs på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Samantha från USA är en av runt trettio personer som lär sig hur det går till på en arkeologisk utgrävning. När Östnytt var där hittade hon en spets från en svärdslida från vikingatiden.

– Det ser ut som att det finns ett fågelmotiv på den. Det här är verkligen spännande, säger Samantha Hixson från New Mexico i USA.

Hon har just avslutat en universitetsutbildning i antropologi, och ville se vad arkeologi egentligen innebär.

Letar spår efter vikingar

Det är i Paviken, i närheten av Västergarn på Gotland, som hon gräver i jorden för att hitta spår av svensk vikingatid. På fältet där högsommarsolen gassar kryllar det av kursdeltagare beväpnade med spadar och borstar.

Mycket försiktigt tar de sig ner i jordlager efter jordlager. Mest transporterar man bort jord och sten, men ibland gör någon ett fynd.

Började mest på skoj

Allting började 1998 när Dan Carlsson hade en sommarkurs i arkeologi. Han bestämde sig för att översätta en del av hemsidan till engelska, mest på skoj säger han.

Resultatet blev att en kvinna från Brasilien hörde av sig och ville komma till kursen. Senare anmälde sig en fransman, och så har det fortsatt. I år kommer det runt 30 personer för att lära sig grunderna i arkeologi.

Deltagare från många länder

I årets kurs deltar intresserade från bland annat USA, England, Kanada, Polen och Finland.

De flesta som kommit till kursen är universitetsstudenter med ett intresse för historia och arkeologi. I just det här området på. Gotland grävde förre museichefen Per Lundström redan på 60- och 70-talen.

Kursledaren Dan Carlsson hoppas kunna sammanställa det som Lundström kom fram till då med dagens utgrävningar. Studenternas arbete kommer alltså till nytta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.