Foto: SVT

En mjölkbonde tvingas sluta – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

De låga mjölkpriserna slår hårt mot dagens mjölkbönder. Nu riskerar fler gårdar att läggas ner.

De senaste åren har det försvunnit en mjölkbonde i Sverige varje dag.

– Vi går minus på mjölken som vi levererar, säger lantbrukaren Tilda Karlsson i Östergötland.

Tilda Karlsson är just i färd med att ta in de sista korna inför vintern. Leriga klövar får ett välbehövligt bad på vägen in.

Hon har varit lantbrukare i flera år. Tidigare mest inom växtodling, men i somras tog hon och sambon över Öjeby gård med omkring 300 mjölkkor.

Upplever dålig lönsamhet

Mjölkbönder har fått vänja sig vid ständigt pendlande mjölkpriser. Men den senaste tiden har varit ovanligt skakig.

I den senaste lantbruksbarometern som publicerades i oktober uppger åtta av tio lantbrukare att de har dålig lönsamhet. Och det är mjölkbönderna som upplever den kraftigaste försämringen.

Sedan i våras har betalningen för mjölken sjunkit rejält och det finns risk för ytterligare sänkningar efter årsskiftet.

– Det går inte att producera mjölk till det priset som vi får betalt för, säger Tilda Karlsson.

Minskad internationell efterfrågan

Den internationella marknaden har försvagats avsevärt på kort tid. Kinas efterfrågan på mjölkpulver har minskat och situationen har förvärrats ytterligare sedan Ryssland infört en handelsbojkott av bland annat mjölk från EU.

Sedan årets början har världsmarknadspriserna för mejeriprodukter i genomsnitt fallit med 35 procent enligt den senaste mejerimarknadsrapporten från LRF Mjölk.

–Det är en besvärlig situation som mjölkbönderna befinner sig i och som kommer att pågå ett tag, säger Jonas Carlberg, chef vid LRF Mjölk.

Intäkterna har minskat

För Tilda Karlsson innebär det låga mjölkpriset att intäkten minskar med två miljoner kronor på ett år, jämfört med priset från i våras. Just nu klarar de sig tack vare växtodlingen som gör att de kan vara självförsörjande på foder.

– Vi är ganska rustade för ett lågt pris, men det går ju inte hur länge som helst. Om inget händer har vi nog inte så många mjölkbönder kvar tyvärr. Det finns ingen som kan ha plusresultat på det här priset.

Sverige importerar alltmer mejeriprodukter. Samtidigt blir mjölkbönderna färre och färre.

De senaste åren har det försvunnit i genomsnitt mer än en mjölkbonde i Sverige varje dag. 2001 fanns omkring 11.000 mjölkbönder. Sedan dess har antalet mer än halverats, till ca 4.500.

Tar fram åtgärder

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har tidigare varnat för att det inte kommer att finnas några mjölkbönder kvar alls i Sverige om bara några decennier om utvecklingen fortsätter.

Nu tar LRF Mjölk därför fram ett åtgärdsprogram för att stötta utsatta lantbrukare.

–Vi tittar på en rad olika åtgärder för att dämpa i det här besvärliga läget. Det handlar bland annat om statliga lånegarantier till företagen och vi för en diskussion med landsbygdsdepartementet i de här frågorna. Allmänna förenklingar behövs också. Det är väldigt mycket byråkrati som de här företagen möter, säger Jonas Carlberg på LRF Mjölk.

Tungt i längden

Lantbrukaren Tilda Karlsson berättar att de klarar sig tack vare att de gör mycjket själva, utan personal. Det går under en period, men inte i all evighet.

– 16-20 timmars arbetsdag kan bli lite tungt i längden. Och det är väl ingen som vill driva ett företag med någonting som man inte får betalt för. Men har man investerat så mycket som vi har gjort så hoppas man ju och vi tror på det här fortfarande. Även om det ser mörkt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.