HD prövar dom om kalkbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat om ett så kallat partiellt prövningstillstånd i frågan om den omtvistade kalktäkten på norra Gotland.

Det Högsta domstolen (HD) ska pröva är betydelsen av en tidigare dom i Mark- och miljööverdomstolen, som slagit fast att Nordkalks verksamhet med kalkbrytning är tillåten.

– Det här målet har ju prövats två gånger. Första gången sade Mark- och miljööverdomstolen att verksamheten är tillåtlig och skickade tillbaka det till Mark- och miljödomstolen för att meddela tillstånd och skriva villkor, säger Christina Ericson, justitiesekreterare vid HD.

Kampen om kalket på Gotland

Domstolen osäker

Men Mark- och miljödomstolen var osäker på vad Mark- och miljööverdomstolens beslut egentligen betydde.

– De kommer fram till att de kan göra en egen fri prövning och tycker inte att det finns förutsättningar att meddela tillstånd, säger Christina Ericson.

Därmed hamnade ärendet åter på Mark- och miljööverdomstolens bord.

– När målet kom till dem i juli i år sade de att de redan prövat tillåtligheten, och att frågan är lagakraftvunnet avgjord. Det är det som Högsta domstolen ska titta på: Vilken betydelse har den här lagakraftsvunna tillåtlighetsdomen vid prövningen av tillståndsfrågan.

TT: Det gäller alltså grundtillståndet att bryta kalk?

– Ja.

TT: Och det som ska prövas är om tillståndet är korrekt?

– Ja, att man ska pröva vilken betydelse den här första domen har.

Naturskyddsföreningen glada

Trots att dagens besked från HD inte innebär att skogsavverkningen i Ojnareskogen stoppas, eftersom domstolen inte nämner inhibition, är Naturskyddsföreningen positiva.

– Det är oerhört glädjande. Nu hoppas jag resultatet kommer bli att den unika naturen i Bunge skyddas, och att Nordkalk väntar med att sätta igång avverkningsprocessen tills Högsta domstolen tittat på ärendet. Detta ger också mer tid till regeringen att peka ut området som ett särskilt bevarandeområde enligt Natura 2000, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Har drivit frågan

Naturskyddsföreningens miljöjurister har drivit frågan om att tillåtligheten står i strid med EU:s miljörätt och lyft just det i överklagandet till HD.

-  Domstolens beslut ger hopp. Hade HD valt att inte ge prövningstillstånd hade Mark- och miljööverdomstolens beslut vunnit laga kraft. Då hade förtroendet för vårt svenska miljöarbete rubbats i grunden, säger Jan Terstad, chef för Natur och Miljö på Naturskyddsföreningen.

Detta har hänt

  • I juli i år slog Mark- och miljööverdomstolen fast att det finländska bolaget Nordkalk har tillstånd för en kalkstenstäkt i Bunge på norra Gotland. Beslutet överklagades av Naturvårdsverket och HD ska nu pröva tillståndet.
  • Avverkningsarbetet vid täkten har stoppats av demonstranter samt av Länsstyrelsen som vill ha svar på varför så stora arealer ska avverkas, samt vill ha en redovisning av hur stort kväveläckaget blir.

Nytt kalkbrott på Gotland

  • Det finländska bolaget Nordkalk är ledande producent av kalkstensprodukter i norra Europa.
  • På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns i stål-, socker- och kemiindustrin.
  • Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet i Ojnareskogen beräknas ge 60 jobb i 25 år.
  • Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra Naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet