Helikoptrar från Linköping med i försvarsinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Helikoptrar från helikopterdivisionen på Malmens flygflottilj i Linköping har i flera dagar deltagit i jakten på den ryska u-båt som kan befinna sig i Stockholms skärgård.

– Vi kan inte lämna någon som helst information om vad som händer i området och vad våra helikoptrar gör, det är direktiv från högsta försvarsmakten, säger Peder Söderström, flottilljchef vid Malmen.

”Ett tufft läge”

Nyblivna riksdagsmannen och ledamoten av försvarsutskottet, socialdemokraten Mattias Ottosson från Norrköping, är mycket bekymrad över utvecklingen i Östersjön.

– Det är framför allt förändringar i Ryssland som många av grannländerna nu känner av och det innebär naturligtvis ett tufft läge, säger han.

– Vi ser vad som händer i Ukraina och vi har ju haft ett antal kränkningar av svenskt luftrum. Jag tror att det är bra att man talar klart och tydligt om det här, säger Mattias Ottosson vidare.

Behöver mer resurser

Det svenska försvaret har under de senaste trettio åren bantats rejält – en utveckling som Mattias Ottoson nu vill se en ändring på i och med den senaste tidens händelser och den allvarliga u-båtskränkningen som just nu är aktuell i Stockholms skärgård.

– Nu måste vi fundera på hur vi ska hantera det här i framtiden. Jag tycker det är klart att försvaret behöver en resursförstärkning, säger riksdagsledamoten och tidigare kommunalrådet i Norrköping Mattias Ottosson.

Insatsen i skärgården

 * Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”. Över 200 personer från olika förband och enheter uppgavs ingå.

 * På lördagen utökades insatsen med ytterligare fartyg. På kvällen skrev Svenska Dagbladet (SvD) att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården. SvD släppte detaljerade uppgifter om att ett nödanrop från skärgården till Ryssland uppsnappats redan i torsdags kväll, och om en ny kontakt på fredagskvällen.

 * När uppgifterna publicerats började en rysk oljetanker, som kan vara stödfartyg åt miniubåtar och som legat stilla utanför skärgården sedan i onsdags, plötsligt stäva i väg.

 * På söndagen fortsatte den svenska insatsen med fartyg, helikoptrar, markpersonal och sannolikt ubåtar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.