Foto: SVT

Hemlig historia lockar turister

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret äger fortfarande den lilla ön Enholmen utanför Slite på Gotland, men sedan en tid går organiserad båttrafik dit igen.

Nu hoppas man att turister ska lockas till ön, som har en hemlighetsfull historia.

-Det som är spännande är ju att den gamla fästningen delvis finns kvar och att man kan gå runt där på rena upptäcksfärden och hitta resterna av en förfärlig krigshistoria som vi har bakom oss, säger Mait Juhlin på Slite Utvecklings AB.

Försvara hamninloppet

Enholmen har i flera hundra år varit en viktig del av Gotlands försvar. Under Krimkriget, i slutet av 1800-talet, fattades beslutet om att bygga de två identiska fästningarna på vardera sidan av ön som med artilleri skulle försvara hamninloppet i Slite.

Nu när försvaret har lämnat är de en vacker kuliss till den somriga grönskan.

Annan del av Gotlands historia

– Jag är lite förvånad faktiskt, då jag inte visste riktigt vad jag hade att vänta här ute. Det är spännande, det är en annan del av Gotland historia som man inte är så van att se, säger Hjalmar Langland.

Det är Fortifikationsverket som äger ön och som nu tillsamman med lokala krafter vill utveckla ön. Det första steget är att ordna båtturer från Slite.

Vad hoppas du att den här ska leda till ?

– Att jättemånga lockas till Enholmen, Slite och den här delen av Gotland, säger Mait Juhlin på Slite Utvecklings AB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.