IFK Norrköping avvecklar riskkapitalbolag

Uppdaterad
Publicerad

Ny regler från Fifa tvingar IFK Norrköping att aveckla samarbetet med Peking Soccer Invest (PSI).

– Jag är förvånad över att ingen uppmärksammat det här, för det måste vara den största fotbollsnyheten på flera år, säger Peter Hunt, IFK Norrköpings ordförande till tidningen Folkbladet.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har från den 1 maj i år förbjudit så kallat tredjepartsägande. Man menar att det handlar om en modern slavhandel med spelare från fattiga länder och inte ger den önskade insyn i klubbarna som utomstående bör ha.

Det är förbjudet i bland annat England och Frankrike, men i till exempel Portugal är det vanligt att spelare ägs av en tredjepart som får en del av övergångssumman vid köp av spelaren.

Fifa vill med den här åtgärden ha tillbaka ett mer traditionellt ägande i klubbarna.

– Det här är en, ska inte säga bomb, men nästintill. Den förändrar förutsättningarna radikalt. Vi står inför stora utmaningar de närmaste åren och svensk fotboll förlorar hundratals miljoner kronor, säger Peter Hunt till tidningen.

PSI bildades 2007 av 13 ägare som under åren skjutit till miljonbelopp så att IFK ska kunna värva spelare. Bolaget äger enligt Folkbladet 70 procent i IFK:s spelartrupp.

Hunt säger till Norrköpings tidningar att ”PSI bara har varit en passiv finansiär och aldrig har haft några sportsliga synpunkter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.