Foto: SVT

Ja till kalkbrytning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tre månaders väntan kom idag beskedet från Mark- och miljödomstolen i Nacka. Domstolen säger ja till Nordkalks och SMA Minerals planerade kalkbrott på norra Gotland.

I dag kom alltså två domar i första instans igen, där de båda företagen fick ja. Den ena domen handlar om att SMA Minerals ansökan om att bygga ut ett befintligt kalkbrott och den andra rör Nordkalks planerade nya kalkbrott.

Det är tredje gången som den första rättsliga instansen Mark- och miljödomstolen tar ställning i fallet om Nordkalks planer. De tidigare två gångerna har man sagt nej – i dag säger man ja.

Kampen om kalket på Gotland

Rättsprocessen har pågått i nästan åtta år, där kalkbrytning har ställts mot vikten av att värna viktiga naturområden. Vid årskiftet går Nordkalks tillstånd att bryta kalk från det nuvarande kalkbrottet ut.

Kraftiga protester

Nordkalk började sommaren 2012, under kraftiga protester, att förbereda för ett nytt kalkbrott i Ojnareskogen.

Detta stoppades dock av Högsta domstolen (HD) som i juni i fjol meddelade att hela ärendet måste prövas på nytt. Alla effekter som brytningen kan ha på naturen måste vägas in, ansåg domstolen.

Då jublade miljöaktivisterna som kämpat mot Nordkalk. I dag är man besviken.

– Vi har lagar, regler och domstolar som inte kan stå upp för en hållbar utveckling, det är otroligt sorgligt. Vi kommer att överklaga beslutet, för fast mark och rent vatten, säger Maria Tranvik. Kampen är långt ifrån över, gruvpolitisk talesperson i Fältbiologerna, i ett uttalande.

Och aktivisterna samlades i Ojnareskogen för att ta emot beskedet.

– Det är en chock, folk grät. Det är en orimlig dom som innebär att vi inte kan skydda någon skyddsvärd natur och inga dricksvattentäkter någonstans i Sverige, säger Sofia Bothorp från föreningen Bevara Ojnareskogen till TT.

Natura 2000-områden

Den stora konfliktfrågan är hur det 170 hektar stora kalkbrottet kommer att påverka vattenflödena i de EU-skyddade Natura 2000-områdena Bästeträsk och Brantings Haid som ligger granne med täktområdet.

Motståndarna menar, enkelt uttryckt, att kalkbrottet skulle dränera stora delar av området. Men domstolen anser att med det skyddsprogram som Nordkalk tagit fram, så går det att förena kalkbrytning med de höga naturvärdena i området.

Domen kommer att överklagas till Mark- och miljööverdomstolen och under tiden, troligen minst ett år till, får inget arbete ske. Nyligen varslade Nordkalk ett 50-tal personer på Gotland om uppsägning eftersom framtiden för kalkbrytningen är så osäker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet