Jakten efter olja på Gotland fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Letandet efter olja fortsätter på Gotland. Ett företag har dragit sig ur, medan ett annat bolag vill utöka.

Får Gripen Oil tillstånd på norra delen av ön så kan de leta olja över halva Gotland.

Förra året borrade Gripen Oil and Gas efter olja på Gotland. I år har en av konkurrenterna inte förnyat sitt tillstånd om prospektering utan väljer att fortsätta sitt arbete i ett mer traditionellt område för oljeutvinning, Oman.

Nu vill Gripen Oil ta över de områden på norra Gotland som blivit lediga.

– Det som är förutsättningarna är att det har varit mest produktion i norra delarna så på ett sätt har vi kommit ett steg längre om vi får de här licenserna, säger vd Niclas Biornstad.

Det skulle alltså gå snabbare att starta en lönsam produktion på norra Gotland. Om Gripen Oil får de sökta tillstånden betyder det att de har prospekteringsrätt på halva Gotlands yta. Oljepriset idag ligger tio gånger högre än under slutet av 70-talet, och det gör att det kan löna sig att producera olja på Gotland igen.

– Om man räknar på 20-25 fat per dag så skulle vi ha en ekonomi som är positiv på bara ett halvår, säger Niclas Biornstad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.