Rapparen Sebbe Staxx från hiphopgruppen Kartellen uppträdde vid manifestationen mot rasism i Kärrtorp den fjärde advent. Foto: Anders Wiklund/ TT

Kartellen: ”Hoppas att Paul Lindvall kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla politiska turer om hiphopbandet Kartellens spelning i Linköping är det nu klart – bandet kommer till staden för en gratiskonsert. Bakom arrangemanget står Vänsterpartiet och ABF.

– Det känns jättebra, äntligen! Det känns som om vi var skyldiga Linköpingsborna det här. Jag hoppas också att Paul Lindvall kommer att gå på konserten och se att vi inte är så hemska som han tror, säger bandets frontfigur Sebbe Staxx till SVT Östnytt.

Tidigare i somras stoppade det moderata kommunalrådet Paul Lindvall Kartellens planerade spelning på ungdomsfestivalen Keep It Loud. Orsaken var att Paul Lindvall ansåg att gruppen ”glorifierar våld och att det är olämpligt att använda skattepengar för att finansiera konserten”.

Erbjöd gratisspelning

Men avtalet mellan festivalarrangören East-FM och Kartellen var redan påskrivet och Linköpings kommun fick betala för den uteblivna konserten ändå. I anslutning till detta erbjöd sig Kartellen att komma till Linköping för att göra en gratisspelning för Linköpingsborna.

Nu är alltså konsertdatumet spikat. Bandet spelar den 31 augusti klockan 15 i Linköpings trädgårdsförening.

– För oss i Vänsterpartiet har det varit viktigt att visa att lokala kommunpampar inte ska lägga sig i och styra kulturens innehåll. Den fria kulturen är en grundbult i vårt demokratiska samhälle, därför var det en självklarhet för oss att ordna denna konsert, säger Emil Broberg, ordförande för Vänsterpartiet i Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.