Kritik mot att få politiker har utländsk bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Trots att runt 21 procent av Sveriges befolkning består av personer med utländsk bakgrund står fortfarande partiernas valsedlar till största delen av politiker med svenska rötter, visar Östnytts kartläggning.

Ett stort problem, som inte prioriteras av politikerna, menar byrån mot diskriminering.

– Det visar på att det finns hinder för människor med utländsk bakgrund att få makt och inflytande, att ta sig in i politiken, vilket är ett stort problem för demokratin. Att alla inte har samma förutsättningar eller möjligheter att påverka i samhället, säger Kristin Tran vid byrån mot diskriminering i Östergötland.

– Ja, vad kan det bero på? Det kan vara ganska mycket, men min syn på det är att man kanske är lite rädd för att ta den politiska vägen, säger Hamma Mohammedian.

Hot våld och trakasserier

Enligt statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet, uppger 20 procent av de förtroendevalda att de någon gång under 2012 blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt uppdrag som politiker. Som politiker med utländsk bakgrund är du än mer utsatt, menar Kristin Tran.

– Det var ju tillexempel en del rapportering från Almedalen i år, där politiker från väldigt många olika partier blev hotade, samtliga hade ju utländsk bakgrund. Det här blir ytterliggare ett hinder som partierna måste jobba med, säger, Kristin Tran.

Vidare säger hon att det är svårare om man är helt ensam på en lista, eftersom man då blir extra utsatt. 

Få politiker med utländsk bakgrund på valbar plats

Östnytt har tittat på Norrköping, Linköping, Eskilstuna och Nyköpings valsedlar till kommunfullmäktige och någon förändring från föregående val har knappast skett, på valbar plats finns fortfarande inte många personer med utländsk bakgrund. I procent finns i Linköping 10 %, i Nyköping 15 %, i Norrköping 16 % och i Eskilstuna 21 % personer med utländsk bakgrund på valbar plats, det vill säga personer som är utrikesfödda eller har två föräldrar som är utrikesfödda.

– Det här behöver samtliga partier ta tag i och jobba mer aktivt med, inför nästa val så att det blir en förändring, säger Kristin Tran.

Hamma Mohammedian är en av dem som vill förändra, han tog initiativet att starta ett café i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. På café orten som fiket heter, anordnas bland annat politiska debatter.

– Vi ser det här som en arena i området där vi kan locka hit politiker och myndigheter för att få våra röster höra. Det är ett sätt för oss att komma ut med våra idéer och tankar, säger han.

”Tillsammans kan vi göra Sverige till ett bättre land”

Issam Mitfar, en av dem som hjälper till i caféet har själv tankar om att bli politiker.

– Jag tycker det borde vara fler så att de kan förstå andra i de drabbade områdena. De kanske har samma religion och syn på saker, säger Issam Miftar.

Han får medhåll av Hamma Mohammedian.

– Vi behöver fler, gemensamt kan vi göra Sverige till ett bättre land än vad det är i dag, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.