Foto: TT

Studentorganisation rödlistar Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Linköping kan inte garantera att studenter erbjuds permanent boende innan höstterminen är slut. Linköping hamnar i bottenskiktet i den bostadsrapport som Sveriges förenade studentkårer (SFS) presenterar idag.

Linköping är en av 11 städer i Sverige som hamnar på den röda listan i SFS:s nya bostadsrapport. Sedan 2012 har antalet städer som rödlistats fördubblats.

– Det är mycket allvarligt och det borde verkligen inte vara så här. Det byggs för lite bostäder och det drabbar många studenter. Det lovas många nya bostäder, men det händer väldigt lite, säger SFS:s ordförande Rebecka Stenkvist till Östnytt.

Rödlistad flera år

SFS har granskat hur många nya studenter som får tag i permanent boende innan höstterminen är slut. Linköping har hamnat på den röda listan i några år. Studentstäderna Eskilstuna, Norrköping och Visby klarar sig lite bättre i rankningen.

– De städerna får en gulmarkering. Det betyder att de inte klarar att ge studenterna bostad inom en månad, men däremot innan höstterminen är slut, säger SFS:s ordförande Rebecka Stenkvist.

Många får kämpa för att hitta nytt boende när de flyttar, behöver studenterna själva förbereda sig bättre?

– Studenterna vet vad de ska göra, de följer alla tips för att hitta boende. Men du får ditt antagningsbesked sent på sommaren. Du har ingen möjlighet att ställa dig i bostadskön i flera städer, säger Rebecka Stenkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.