Maktskifte i Östergötlands landsting

Uppdaterad
Publicerad

Det blir maktskifte i Landstinget i Östergötland. Men Sverigedemokraterna blir återigen tungan på vågen och får samma roll som de hade förra mandatperioden när Allliansen och Vrinnevielistan styrde.

Det hänger på ett enda mandat. Det är vad som krävs för att de rödgröna ska få egen majoriet i Landstinget i Östergötland. Därför är de sista rösterna som räknas på onsdag avgörande för vilken roll SD kommer att få.

– Det är spännande. Jag kan tänka mig att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna, säger landstingsrådet Mats Johansson (S).

Allianspartierna har ställt ett ultimatium för att samarbeta över blockgränsen. Och det är att Vänsterpartiet inte ska vara med.

SD vågmästare

Före valet var Sverigedemokraterna vågmästare och det blir de även som läget är nu. Partiet ökar med sex mandat till tio.

Allianspartierna befarar att detta kommer sätta käppar i hjulet.

– Vågmästerrollen har klivit ända in i styrelsen och nämnderna, inte bara i fullmäktige som den har varit hittills. Det gör att det är ett mycket svårare läge, säger landstingsrådet Marie Morell (M).

Se mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.