Foto: SVT

Många flickor offer i stor nätpedofilhärva

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man från Stockholm åtalades i dag misstänkt för omfattande sexuella övergrepp mot barn. Bland de 68 brottsoffren finns flickor från Sörmland och Östergötland.

Det säger kammaråklagare Annika Wennerström till Östnytt.

– Ja, det gör det. Målsäganden finns över nästan hela landet, men tyngdpunkten ligger på Mälardalen, Stockholmsområdet och kusterna, säger Wennerström.

Den 28-årige mannen ska, enligt åtalet, ha förmått flickor att utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför webbkameran. I vissa fall ska övergreppen ha pågått under flera års tid.

”Virtuella våldtäkter”

Mannen ska ha sökt sina offer på internetforum för ungdomar och i flera fall ska det som åklagaren beskriver som ”virtuella våldtäkter” ha lett till skador på flickorna.

Om flickorna inte lydde mannen ska han ha hotat med att sprida sexuellt material.

Dagens åtal uppges vara det mest omfattande hittills i Sverige när den gäller den här typen av brottslighet, både sett till antal offer och hur länge brottsligheten ska ha pågått.

Enligt åklagaren kan så många som över 100 fler flickor ha fallit offer för mannen, men det är bara de 68 målsäganden som har kunnat identifieras.

Förnekar brott

Flera av flickorna uppges ha mått så dåligt att de funderat på att ta sitt liv.

28-åringen åtalas nu för grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, grovt förtal samt barnpornografibrott.

Mannen själv hävdar att han är oskyldig och att det inte är han som har suttit vid tangentborden, utan att någon har fjärrstyrt hans dator.

Rättegången inleds den 16 oktober.

Rättegång i sex månader

Rättegången är planerad att starta den 16 oktober i Solna tingsrätt och kommer att pågå till april nästa år.

De 68 målsägandena, i åldrarna 11-20, finns spridda över i stort sett hela landet.

Det flesta flickorna har varit i åldern 15-16.

Mannen står åtalad för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt förtal.

Förtalsbrotten gäller att han spridit visst material på Facebook och att han använt andra personers profilbilder när han tagit kontakt med flickorna.

De inledande kontakterna med flickorna har skett via sociala forum på nätet, exempelvis KIK och Facebook. Övergreppen har sedan dokumenterats via Skype.

Den tekniska bevisningen i målet är mycket omfattande liksom utredningsmaterialet i övrigt. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.