Många fynd i ny utgrävning

Uppdaterad
Publicerad

Forskarteamet har hittat omkring tvåtusen mynt och fynd från vikingatiden. Platsen tycks också bära spår av ett mycket gammalt mord.

Det är resultaten av en fyra veckor lång utgrävning på norra Gotland.

Precis vid havet på Gotlands nordligaste spets har arkeologerna grävt efter en svunnen tid. Utgrävningen har pågått i fyra veckor och hittills har man bland annat hittat en av de största kyrkorna på Gotland från romansk tid.

Sjörövare plundrade

Projektledaren Dan Carlsson berättar om platsens långa och rika historia.  

– Den börjar i ren vikingatid från 900-talet och fortsätter sedan ända tills dess att den blir plundrad år 1536 av ett gäng sjörövare som kommer förbi. Det har verkligen hänt en hel del på den här platsen innan den blev en ruin.

Mördad med lans

Som vanligt hittades en hel del gamla mynt i utgrävningen, men den gamla ruinen bar på fler överraskningar. Kanske blev en man mördad här:

– När vi plockar upp honom och går igenom benmaterialet kan vi se att tvärsigenom hans andra ryggkota sitter spetsen av en lans. Den har gått av när den trängdes in i in i ryggkotan tror vi, säger Dan Carlsson.

Mer pengar behövs

Men om de sista pusselbitarna ska kunna läggas för att få klarhet i mordhistorien behövs mer pengar.

– Det bli mycket höstens jobb att söka pengar till det vi anser är viktigt att göra nu, avslutar Dan Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.