Matematiksatsning börjar ge resultat

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommuns särskilda satsning på matematik börjare ge resultat på nationella proven.

Satsningar på så kallade matematikutvecklare i de kommunala skolorna i Norrköping börjar ge resultat. Resultat från nationella proven visar att elever i årskurs 3 har förbättrat sig avsevärt sedan satsningen startade för två år sedan.

– Vi ligger fortfarande under rikssnittet, men inte lika mycket som för två år sedan när projektet startade, säger Cecilia Nordqvist, sakkunnig på Utbildningskontoret.

I geometri och gemetriska begrepp har tredjeklassarna förbättrat sig. I provet 2013/14 klarade 94 procent kravnivån, en förbättring med 6 procent jämfört med året då matteprojektet startade på lågstadiet.

– Eftersom de nationella proven innehåller olika moment från år till år, så kan vi inte göra tvärsäkra jämförelser med oss själva, säger Cecilia Nordqvist.

– Men klart är att en större andel pojkar och flickor har klarat sig bättre i matematikdelen i år jämfört för två år sedan.

Årets resultat visar dock att elever i kommunala skolor klarat sig något bättre än elever i friskolor i både matte och svenska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.