En förklaring är bra pendlingsmöjligheter till Skellefteå och Umeå. Foto: Svt

Minskad ungdomsarbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslösheten i Östergötland, Sörmland och på Gotland har minskat jämfört med förra året.

Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

I Östergötland har antalet arbetslösa ungdomar sjunkit med 400 personer, motsvarande 1,9 procent. Bäst ser det ut i Mjölby och Linköping men även i Söderköping, Vadstena och Ödeshög är utvecklingen positiv.

Jobb i Norge

– Det är helt klart att vi nu kan se en sjunkande trend vad det gäller ungdomsarbetslösheten sedan slutet av förra året. Trots ett tämligen svagt konjunkturläge så tar sig många ungdomar fram genom exempelvis utlandsjobb, inte minst till Norge, och studier, säger Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen i Östergötland i ett pressmeddelande.

Även i Motala som brottats med hög ungdomsarbetslöshet under många år har siffrorna sjunkit. Ändå ligger ungdomarbetslösheten på 30,6 procent vilket är väsenligt högre än genomsnittet i Östergötland, 21,1 procent, och siffran för landet som ligger på 16, 8 procent.

Över riksgenomsnittet

I Sörmland har ungdomsarbetslösheten minskat i alla kommuner förutom Gnesta och Flen. Men ligger med 21,3 procent ändå över riksgenomsnittet. Högst ungdomsarbetlöshet har Eskilstuna med 26,2 procent och Flen med 25,6 procent.

– Blir konjunkturläget starkare kommer fler ungdomar att få jobb men det kan också noteras att Sörmland som helhet har en studietradition som är lägre än rikssnittet vad det gäller eftergymnasiala studier. Ytterligare 1 100 ungdomar från Sörmland skulle studera på eftergymnasiala utbildningar jämfört med riksgenomsnittet, det vill säga en tredjedel av antalet arbetslösa ungdomar i länet om man jämför rakt av, säger Jens Lotterberg.

Det enda län i Östnytt-området där ungdomsarbetslösheten är lägre än riksgenomsnittet är Gotland med 12,5 procent.  Jämfört med året innan har det också skett en minskning med nästan 2 procent.

Siffrona gäller ungdomarbetslösheten i juli 2013 jämför med samma period året innan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.