Mobilanvändande cyklister behåller vägfokus

Uppdaterad
Publicerad

Cyklister tycks inte tappa fokus på trafiken bara för att de pratar i mobilen.

Det är ett av resultaten av en omfattande beteendestudie som presenterats på Transportforum i Linköping i dagarna.

Det var i somras som 22 cyklister i Linköping försågs med mobiler och särskilda glasögon som registrerade deras blick. Under färden fick de sedan bland annat både svara och ringa upp, ta emot och skicka sms eller söka information på nätet – allt medan forskarna registrerade deras beteende.

Olika strategier

Cyklisterna valde olika strategier för hur man skulle agera när mobilen ringde. 20 procent av försökspersonerna valde till exempel att stanna när mobilen krävde deras uppmärksamhet. De andra som fortsatte cykla drog ner på farten.

Mer oväntat var fyndet att cyklister som bara cyklar tycks titta på så mycket mer än bara trafiken.

Byter fokus

– Man tittar på reklamskyltar och sådant som rör sig. Det är ganska stor andel av tiden som man gör det. När man sedan tittar på samma avsnitt på sträckan under tiden som man har jobbat med mobiltelefonen så ser vi att alla de här blickarna ute i ingenstans istället riktas mot telefonen. Men de här blickarna in på gatorna finnas kvar. Så det är inte så att man struntar i att kolla åt höger och vänster, utan man kollar inte längre på reklam till exempel, säger Katja Kircher, forskare vid VTI Linköping.

Överlevnadsinstinkt

En överlevnadsinstinkt som gör att vi inte är fullt så farliga för oss själva när vi cyklar och använder mobilen samtidigt.

Analysen av studien är inte klar förrän i mars, men idag tror inte Katja Kircher att förbudsivrare kommer att kunna hitta några argument i slutrapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.