Många känslor när Whirlpool stängde

Uppdaterad
Publicerad

I fredags tillverkades den sista mikrovågsugnen på Whirlpool i Norrköping och fabriken stängdes. Det var ett känslosamt ögonblick för de 320 anställda som nu får gå.

Därinne bakom grindarna tar 320 anställda ett känslosamt farväl. Vare sig våra kameror eller radions mikrofoner är välkomna. Inte ens en gammal trotjänare som Hasse Jonsson får vara med, trots att han har fotodokumenterat företaget sedan 1950-talet på Nefa-tiden.

– Jag vill jobba så länge det är möjligt även om jag är pensionär. Det är en epok som går i graven. Det känns verkligen, säger Hasse Jonsson

En dag av känslor

Och när Östnytt sedan fick komma in och filma märktes det att var en känslosam dag, till och med för cheferna.

– Det är en av de sista som rullar ut från fabriken i Norrköping, säger kvalitetschefen Jan-Åke Wastesson som kör iväg en av de sista mikrovågsugnarna som tillverkats i fabriken.

Även om han och en handfull andra är kvar för att se till att utrustning monteras ner och skeppas till Italien, så stängdes produktionen för gott just idag.

– Det här är den värsta dagen, absolut. Man trodde man skulle kunna förbereda sig bättre men det känns tungt, väldigt tungt, säger Jan-Åke Wastesson.

”Jag ser framåt”

Även om mörkret nu lägrar sig över fabriken, så är det svårt att hitta någon bitterhet hos dem som får gå. Det är mest sorg, för företaget har skött nedläggningen bra tycker åtminstone en del och det talas om generösa avgångsvederlag.

–Ja, just nu är det en liten lättnad för man har gått och väntat så länge på det här nu. Jag ser framåt och det är nya uppmaningar, säger Annika Rydgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.