Arkivbild. Foto: TS Eriksson/Wikimedia

Nära maktskifte i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

När de sista förtidsrösterna räknades i Söderköping i dag så visade det sig att Moderaterna tappar ett mandat till Miljöpartiet. Det innebär att det är helt jämnt mellan blocken – 18 mandat var.

Så jämnt har det inte varit i Söderköping sedan valen 1938 och 1942, då Socialdemokraterna och de borgerliga partierna hade 12 mandat var. Dock hade man ingen tunga på vågen då, som SD nu blir med sina tre mandat.

Kommunalrådet avgår

Centerpartiet är det ledande partiet i det borgerliga blocket i kommunen.

– Vi ska ha ett möte inom centern ikväll och sen får vi se vad vi kommer fram till, säger Magnus Berge (C), kommunalråd i Söderköping.

Till Norrköpings tidningar säger Magnus Berge att han nu avgår efter åtta år som kommunstyrelseordförande. Ett beslut han fattade i måndags.

– Det är en konsekvens av valresultatet. Jag har haft 20 fantastisk fina år i kommunstyrelsen och 20 år i kommunstyrelsens arbetsutskott, nu tycker jag att det räcker, säger han till tidningen.

S största parti

Socialdemokraterna är nu största parti i kommunen med 33,5 procent, vilket ger dem 13 mandat.

– Alliansen har gett bollen till oss och nu tar vi på oss det politiska ansvaret och ledartröjan. Vi har styrelsemöte ikväll och då bestämmer vi oss sannolikt för att välja samarbete med ett borgerligt parti och Miljöpartiet, säger Mattias Ravander (S).

MP är nöjda

Miljöpartiets Meta Berghauser Pont är nöjd med att ha fått ett mandat från Moderaterna.

– Det stärker vår position och vi ser fram emot förhandlingarna med övriga partier.

Moderaterna väljer i nuläget att inte kommentera valresultatet.

SD saknar namn

Sverigedemokraterna är tungan på vågen med tre mandat, men det är oklart hur många från SD som tar plats, eftersom partiet endast har två namn på sin valsedel och förstanamnet Thomas Degerfeldt har meddelat att han hoppar av.

Nu ska rösterna kontrollräknas hos länsstyrelsen för att det ska bli ett slutgiltigt resultat som valmyndigheten kan fastställa.

Se det preliminära valresultatet för Söderköping här.

Hör vad Yvonne Persson (M), Mattias Ravander (S) och Arne Skoog (SD) har att säga om den fortsatta politiska styrningen i kommunen i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.