Kalkbrytningen på norra Gotland prövas i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen beslutade på tisdagen att pröva tillståndet för den omstridda brytningen av kalksten från det känsliga naturområdet i Bunge på norra Gotland.

Mark- och miljööverdomstolen kommer att tar upp fallet om två företag ska få rätt att utvidga kalkbrytningen i Bungetäkten i Ojnareskogen på norra Gotland eller inte.

I början av sommaren meddelade Mark- och miljödomstolen i Nacka att företagen SMA Minerals och Nordkalk skulle få bygga ut ett befintligt kalkbrott respektive bygga ett nytt, planerat kalkbrott på norra Gotland. Nu ska allltså fallet prövas i högsta rättsliga instans.

Kampen om kalket på Gotland

– Domstolen har funnit skäl för ytterligare prövning av villkor och tillstånd för Bungetäkten. Vår syn på den dom som nu ligger är att den är välavvägd och att de kontrollprogram och skyddsåtgärder som regleras i villkoren kan säkerställa att inga skador uppstår i omgivningen, säger Anders Mattsson, VD Nordkalk AB i ett uttalande.

”Den unika naturen måste fredas”

Naturvårdsverket, länsstyrelsen i Gotlands län, Fältbiologerna och ett antal föreningar och enskilda personer överklagade Mark- och miljödomstolens dom. 

– Det här är väldigt glädjande, vi är många som kämpat för att detta ska överprövas. Nu hoppas jag att resultatet blir att den unika naturen i Bunge fredas och att domstolen sätter stopp för planerna för all framtid, uppger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Fakta

Kalkstriden på Gotland

 * Det finländska företaget Nordkalk är den ledande producenten av kalkstensprodukter i norra Europa. På norra Gotland bryter företaget 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten årligen.

 * Det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen i Bunge är på 170 hektar. Området är riksintressant för naturvården och en brytning riskerar att skada värdefull natur, bland annat havslivet i sjön Bästeträsk.

 * Brytningsplanerna har väckt starka protester. Under sommaren 2012 stoppade miljöaktivister och lokalbefolkning avverkning av skogen i området.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet