Foto: TT

Norrköpingsforskare godkände FN:s klimatrapport

Uppdaterad
Publicerad

I söndags presenterades den sista delen av FN:s klimatrapport i Berlin. Och en som var med och godkände rapporten var Lars Bärring från Norrköping. Efter en veckas hårt arbete har han nu kommit hem.

Den 5 april lyfte planet som tog klimatforskaren Lars Bärring från Sverige till Tyskland för att diskutera FN:s klimatrapport. Han åkte dit med tre andra forskare från Sverige. Men väl på plats fanns det cirka 300 personer från 110 olika länder.

Sammanfattningen var på 33 sidor. Men det tog sex dagar innan de som hade samlats godkände texten.

Ordföranden läste upp en mening i taget och frågade sedan efter synpunkter. Vissa meningar slank igenom utan några problem, medan andra skapade långa diskussioner.

Mot slutet var många uttröttade, berättar Lars Bärring.

– Det var långa dagar. Sista dagen körde vi dygnet runt, från klockan 10 till klockan 07.30 efterföljande morgon, säger Lars Bärring, delegationsledare IPCC.

Sammanfattningen presenterades i Berlin i söndags. Och FN konstaterar nu att det krävs kraftiga åtgärder för att hindra klimatförändringarna. Det är framförallt de ökade utsläppen som måste bromsas fort.

Koldioxidskatt, satsningar på förnybar energi, naturgas och kärnkraft är förslag på metoder som kan fungera, enligt FN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.