Ny teori förklarar den känsliga balansen mellan rovfiskar och bytesdjur. Foto: Yvonne Åsell/SVD/TT

Ny metod kan ge svar om minskande torskbestånd

Uppdaterad
Publicerad

Torskbeståndet i Östersjön minskar – trots att fisket har minskat. En ny metod som utvecklats av forskare kan nu ge svar på varför.

Metoden går ut på att analysera tillväxtmönster under torskens olika livsstadier för att se om den uteblivna återhämtningen har att göra med brist på någon typ av föda.

– Det handlar om olika sorters artsamspel mellan torsken och dess bytesdjur, säger Anna Gårdmark, docent vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU, i ett uttalande.

”Helt avgörande”

Tillsammans med forskare i Kanada använder nu Anna Gårdmark och hennes kollegor den nya metoden på Östersjötorsken och på torsk utanför Kanadas östkust.

– Att förstå varför fiskade rovfiskar inte ökar i antal trots lågt fisketryck är helt avgörande för att skapa en fiskeriförvaltning som möjliggör torskbeståndens återhämtning, säger Anna Gårdmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.