Foto: SVT

Oppositionen om väntetiderna: ”Det duger inte”

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade vi om de långa väntetiderna inom cancervården. I dag kommenterar ansvariga politiker att Östergötland är näst sämst i landet när det gäller köerna inom cancervården.

SVT:s sammanställning av siffror från Socialstyrelsens undersökning, visar att väntetiderna inom cancervården i Östergötland är bland de längsta i landet. Av alla 21 landsting ligger Östergötland i botten på en 20:e plats, bara i Värmland är väntetiderna längre.

– Vi vet om sen tidigare att vi har legat dåligt till och det är framför allt vissa diagnoser som ligger sämre än andra. Därför har vi också jobbat väldigt intensivt med det här, säger Marie Morell (M), ordförande landstingsstyrelsen Östergötland.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

För långt efter

– Det duger inte riktigt. Moderaterna har ju styrt landstinget i sju år nu och haft tillgänglighet som en prioriterad fråga och då duger det inte att vi är näst sämst i landet och att vi inom ett flertal diagnoser ligger alldeles för långt efter mot vad vi borde göra med tanke på förutsättningarna, säger Christoffer Bernsköld (S), oppositionsråd i landstinget Östergötland.

Enligt Marie Morell har väntetiderna kortats ner något den senaste tiden. Men enligt Hans Starkhammar, verksamhetschef på regionalt cancercentrum sydöst, rör det sig endast om en marginell minskning som ännu inte gör någon skillnad för patienten.

Skulle du säga att ni har misslyckats med tanke på de här vårdköerna?

– Nej, jag tycker inte det. Vi har lyckats förbättra vårdköerna i stort i landstinget i Östergötland. På cancer har vi inte fått full effekt, men jag är väldigt nöjd med de förbättringar som vi har gjort på tillgängligheten överlag i sjukvården, säger Marie Morell (M).

Både landstingsstyrelsens ordförande och oppositionsrådet är överens om att något måste göras, men någon konkret lösning för kortare vårdköer är svårare att utrycka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet