Region Gotland sa ja till kryssningskajen

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll beslutade regionfullmäktige att investera 250 miljoner kronor i en kryssningskaj i Visby.

Med stor enighet beslutade politikerna på det extrainsatta fullmäktigesammanträdet på måndagskvällen om en av sina största investeringar någonsin – att bygga kryssningskajen.

Den beräknas vara klar 2018 och ska genom ett nyttjanderättsavtal hyras ut till den dansk-svenska samarbetspartnern Copenhagen Malmö Port för cirka 9 miljoner kronor per år i 20 år.

Avtalet kommer att skrivas under i höst, förutsatt att även CPM:s styrelse godkänner avtalsförslaget vid sitt nästa sammanträde.

Regionstyrelsen ska också planera för en mottagningsorganisation där näringslivet ingår, för att kunna ta hand om den förväntade tillströmningen av kryssningsturister.

– Med det här beslutet kan näringslivet och regionen äntligen köra igång det gemensamma arbetet med att utveckla hela Gotland som kryssningsdestination, säger Inspiration Gotlands vd Sofia Wollmann.

– Så att vi står rustade att ta emot en flerdubbling av antalet kryssningsbesökare, fortsätter Wollmann. Arbetet samordnas i det nätverk som aktiverades i våras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.