Foto: SVT

Risk för tomma stolar om SD tar mandat

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland är den enda kommunen i SVT Östnytts område där Sverigedemokraterna ännu inte valts in i fullmäktige. I år har de lokala SD-företrädarna siktet inställt på ta sina första mandat på ön, men förra veckan drabbades partiet av flera avhopp. Risken är därmed stor att SD på Gotland, precis som flera andra Östnyttkommunner, kommer att få svårt att tillsätta alla mandat om de väljs in i fullmäktige

Fram till i förra veckan stod fem namn på Sverigedemokraternas lista till regionfullmäktigevalet på Gotland. Men efter att ha uttryckt homofoba och rasistiska åsikter i sociala medier så försvann först Marianne Danfjorden.

Några dagar senare meddelade den lokale ordföranden Hannes Müller att han inte var rätt man för uppdraget och lämnade såväl post som parti.

– Det är överraskande och beklagligt men avhopp påverkar inte politiken på något sätt, säger Kaj Lundmark, talesperson för SD Gotland och nu första namn på listan.

Kaj Lundmark, som troligtvis tar över ordförandeskapet, är noga med att understryka att hot och förtal inte accepteras inom Sverigedemokraterna.

Att partiet bara fem veckor innan valet tappat två kandidater tror han inte kommer hindra SD från att ta plats i regionfullmäktige.  

– Jag har tidigare sagt att det kommer bli fyra mandat men det blir väl två nu efter omständigheterna, men att vi kommer in det är jag inte ett dugg tveksam kring, säger Kaj Lundmark, som berättar att stödet för partiet är stort.

– Och efter det som hänt så har jag blvit nerringd av folk som vill stödja och rösta på oss, även i från andra partier.

Risk för tomma stolar

I bland annat Norrköping men framför allt i Eskilstuna har problemet med toma SD-stolar varit stort efter förra valet. Efter förra veckans manfall inom SD Gotland så kan tomma stolar komma att bli verklighet även på än – ifall SD tar plats i regionfullmäktige.

Har ni tillräckligt med folk?

– Nej det har vi inte men vi föredrar kanske en tom stol framfför en olämplig person. Då är det bättre att vi kommer igen 2018 med en bra kandidat till den stolen.

Men innebär inte det att en röst på SD då blir en bortkastad röst? 

– Det är ändå en röst på SD är en om stolen står tom. Vi har ju ingen rösträtt i fullmäktige för den stolen men det är ändå en markering att den stolen står där för SD:s räkning, säger Lundmark.

”Väldigt anonyma”

Men tomma stolar i fullmäktige är inte bra för Gotland, tycker Eva Bofride, politisk chefredaktör på den obundet centerpartistiska ledarsidan i Gotlands Tidningar.

– Vi har ju inte en demokrati som markerar utan vi har ju en demokrati med politik som åstadkommer något, lägger förslag och driver en utveckling i den riktning man tycker är bra, säger Eva Bofride.

På ledarplats i tidningen har hon efterlyst tydliga politiska besked ifrån Sverigedemokraterna på ön.

– De har inte kommit med något politiskt utspel, inga förslag och de har inte deltagit i debatten. De har varit väldigt anonyma och det bidrar också till att de ökar, ju mindre folk vet om deras faktiska politk.

– Självklart har vi en politik och intressen som vi står för. Vi kommer att föra en konservativ poltik, säger Kaj Lundmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.