Ritvas man dog en vecka efter flytten

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningarna skulle spara pengar, men för många kommuner blir det precis tvärtom. I Norrköping tvingas politikerna nu paniköppna det nedlagda äldreboendet igen.

Det hade gått rykten bland de anhöriga på Timmermannens äldreboende i Norrköping. Rykten om politikernas planer att stänga 52 människors sista hem.  Ritvas man Allan var en av dem som bodde där.

– Jag ville absolut inte att han skulle flytta någon annanstans. Allan var väldigt dement och känslig för att byta miljö och möta nya människor.

SVT granskar äldrevården

34.000 platser borta

De senaste 14 åren har politikerna i Sverige stängt 34.000 platser på äldreboenden. I Norrköping blev konsekvenserna allvarliga.

Efter flytten blev Allan snabbt sämre.

– Han ville inte äta eller dricka. Jag försökte få i honom näringsberikade soppor som jag frös till iskuber och lät honom suga på.

Efter flytten dog Ritvas man

Men efter bara en vecka på det nya boendet dog Ritvas man.

– Jag vet att man inte får följas åt hela livet, men det känns ändå hemskt. Jag tror inte att Allan hade levt i dag. Men han kanske hade levt lite till om vi hade sluppit den där flytten.

När politiker och chefer kallade till informationsmöte förstod Ritva vad som väntade. Sonja Hallsten och Maria Meryam Comey var också där. Deras mamma bodde på Timmermannens äldreboende.

– Jag hade lovat mamma att hon inte skulle behöva flytta mer, säger Maria.

När hennes mamma fick veta att hon skulle behöva flytta blev hon så dålig att hon fick läggas in på sjukhus.

– Hon blev sig aldrig riktigt lik igen, efter flytten. Hon blev deprimerad och slutade bry sig, säger Sonja.

På informationsmötet ställde både hon och Maria frågor till politikerna.

– Men vi fick aldrig några svar. Vi förstod inte hur de skulle få ekvationen att gå ihop. De sade ju själva att behovet av äldreomsorg skulle öka. Var skulle alla de gamla ta vägen, säger Sonja.

Köerna dubblerade på två år

Två år senare visar det sig att de hade rätt. Sedan äldreboendet Timmermannen stängde har ytterligare avdelningar stängt. Det har lett till att köerna till äldreboenden har dubblerats på två år.

Nu väntar över hundra personer i kö. En del av dem tvingas stanna kvar på sjukhuset för att det inte finns någon plats.

Det är oftast ekonomin som styr när äldreboenden läggs ner. Och så var det även i Norrköping. Både Mona Olsson (V), som var ansvarig politiker då, och Eva-Britt Sjöberg (KD), som satt i opposition, säger att det handlade om krass ekonomi, att klara budgeten.

– Det var ett av de svåraste besluten jag har fattat, säger Mona Olsson.

Att stänga ett äldreboende minskar vissa kostnader – samtidigt som andra ökar. I Norrköping har kostnaderna skenat.

Till exempel har behovet av hemtjänst ökat med 8 000 timmar under året. Det motsvarar 3,2 miljoner kronor.

Dessutom kostar själva nedläggningen. Att avveckla Timmermannens äldreboende och lägga ner två avdelningar på Cedersborgs korttidsboende kostade 3,9 miljoner kronor.

Ökade kostnader

När fler äldre måste stanna på sjukhuset tvingas kommunen även betala straffavgifter till landstinget. De har ökat dramatiskt sedan förra året. Kommunen räknar med att tvingas betala 6,8 miljoner kronor i år.

Det här är skälet till att varken Mona Olsson (V) eller Eva-Britt Sjöberg (KD) tror att kommunen sparade så mycket pengar på lång sikt. Och nu är läget så desperat att de tvingas paniköppna nya avdelningar.

– Ja, det är desperat. Vi måste öppna nu, säger Eva-Britt Sjöberg.

Flera kommuner i landet planerar nu att dra ner på äldreboenden och korttidsplatser, bland annat Strängnäs.

Vad skulle du vilja ge för råd till dem?

– Räkna ordentligt och se helheten, säger Eva-Britt Sjöberg.

För det gjorde inte ni?

– Inte när det gäller korttidsplatserna, säger Eva-Britt Sjöberg, som röstade emot det beslutet.

Men med Timmermannen gjorde ni det?

– På kort sikt, men inte på lång sikt.

Paniköppnar äldreboendet igen

De nya platserna ska öppna i samma lokaler som Timmermannens äldreboende, alltså samma avdelningar som Allan och 51 andra gamla tvingades lämna för bara två år sedan.

– Det första jag kände var: Hur kan de bara? Slänga ut massor med människor. Det var ju många. Och nu har boendet bara stått tomt. Då kunde de väl ha fått bo kvar tills i dag. Och fått känna sig trygga, säger Ritva Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet