100 patienter drabbade av vårdbrister

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren gjorde tre allvarliga missbedömningar under sin tid på Gotland. Nu tänker regionen börja kontrollera alla hyrläkarna, även under tiden de faktiskt arbetar på ön.

Tidigare har regionens kontrollarbete mest letat efter om det finns fel i organisationen och rutinerna i det dagliga arbetet i vården. Nu görs bedömningen att det faktiskt är läkarens kompetens som är bristfällig. Kontrollerna har hittills inte riktigt letat efter otillräcklig kompetens.

Kontrollen utökas

Detta ska nu ändras och i fortsättningen tänker Region Gotland kontrollera även hyrläkare, som tas in för kortare tid. Kontrollen kommer också att ske under tiden de faktiskt arbetar på ön.

Hyrläkare tas in via bemanningsföretag när det är svårt att hitta tillräckligt med läkare för Gotlands behov. Att läkarna anställts av bemanningsföretaget har hittills tagit som en indikation på att de har rätt kompetens. Nu kommer alltså läkarna att kunna kontrolleras redan under tiden de arbetar på Gotland.

Fel vid strokefall

De tre allvarligaste fallen som nu uppdagats gäller missbedömningar som läkaren gjort. Händelserna har Lex Maria-anmälts.

Ett av fallen gäller en man som gick till vårdcentralen för att han hade vissa symptom som skulle kunna vara tecken på stroke. Även om han repade sig igen så kände han sig orolig.

Läkaren konstaterade då att det faktiskt kunde vara tidiga tecken på en stroke. Sedan skickade läkaren hem mannen utan beslut om behandling, utan beslut om utredning av problemen och utan beslut om att följa upp problemen. När mannen själv valde att ta sig till akuten upptäcktes att han faktiskt hade haft en stroke.

Det andra fallet gäller en 90-årig kvinna som sökte hjälp när hon fick synfältsbortfall. Läkaren skrev en vanlig remiss till ögonmottagningen. Istället borde läkaren ha skrivit en så kallad prioriterad remiss. Samma dag som kvinnan träffat läkaren åkte hon in till akuten, där det konstaterades att hon hade tidiga tecken på stroke.

Det tredje allvarliga fallet gäller en tonåring som var nedstämd och hade dålig matlust. Det visade sig att flickan hade en akut form av leukemi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.