S bjuder in mittenpartier

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Norrköping bryter samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – för att satsa på ett majoritetsstyre ihop med mittenpartierna i stället.

Klockan elva i dag på förmiddagen började mötet som kan ge Norrköping ett nytt styre. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna – en koalition som skulle få egen majoritet i fullmäktige.

Går planerna i lås försvinner Miljöpartiet och Vänsterpartiet ur bilden.

Det skulle också stoppa Sverigedemokraterna – som på en presskonferens i dag lovade hundraprocentigt stöd åt den borgerliga alliansen – om man lät bli att samarbeta med Socialdemokraterna.

– Vi vill tydligt säga det. Om det är så att alliansen väljer att hålla ihop och inte samarbeta med Socialdemokraterna så är vi beredda att stödja ett borgerligt regeringsalternativ i Norrköping, säger Marcus Wiechel (SD).

SD vågmästare

Med tio mandat i fullmäktige har Sverigedemokraterna en vågmästarroll – varken alliansen eller Socialdemokraterna med vänstern och Miljöpartiet har egen majoritet.

Men inget av allianspartierna har något intresse av Sverigedemokraternas stödröster.

– Det får vi se nu, jag hoppas vi ska kunna komma fram till en lösning utan SD i regeringsbas, säger Karin Jonsson (C).

För Kristdemokraterna var värdig vård och omsorg en viktig valfråga – och det kommer partiet också att ta upp i förhandlingarna.

Viktigast är att öppna korttidsboendet på Cedersborg igen för färdigbehandlade sjukhuspatienter.

– Den frågan är inte förhandlingsbar, det är ett absolut krav, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).

”Kommunister och nazister”

Vilka poster respektive partier får och vilka frågor man får igenom det blir föremål för förhandling som kommer först efter att medlemsmötena i kväll har sagt sitt.

Den största förloraren skulle Moderaterna bli som – trots sina 21 mandat i fullmäktige – inte ingår i planerna på en samlingsregering.

Men för oppositionsrådet Fredrik Bergkvist är det inte det viktigaste.

– Jag har väldigt svårt både för kommunister och nazistpartier. Sedan kan man döpa om sig till vilka nya namn man vill, men jag vill inte samarbeta med vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.