”Ställ mer krav på styrelsen i klubbarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det borde gå att tvinga idrottsföreningars styrelser att ta mer ansvar för sina klubbars ofta usla ekonomi, tycker speedwayklubben Vargarna i Norrköping. Klubben har redan ett nytt arbetssätt som fler borde ta efter, tycker ledaren Torsten Sahlin.

På tio år har sju speedwayklubbar i landet har gått i konkurs.  Stora delar av den svenska idrottsrörelsen lever i dag långt över sina ekonomiska tillgångar. Men speedwayledaren Torsten Sahlin från Norrköping säger sig nu ha hittat metoden för att göra ekonomin mer stabil i klubbarna. Vargarna ställer krav genom att styrelseledamöterna får ansvarsfrihet först sex månader efter att den nya styrelsen valts in.

”Gör två årsmöten”

Torsten Sahlin tycker att fler klubbar ska dela upp årsmötet, för att den nya styrelsen ska hinna få inblick i verksamhetens ekonomi.

– I mars när man har sitt årsmöte tar man de vanliga punkterna utom just ansvarsfriheten. Sedan lägger man en del av årsmötet i september, då den nya styrelsen hunnit sätta sig in i ekonomin. Då kan de föreslå ansvarsfrihet eller inte, säger han.

Hans förslag går alltså ut på att tiden innan den gamla styrelsen beviljas ansvarsfrihet förlängs med 6 månader.

Bygga upp riskkapital

Men Torsten Sahlin vill gå ett steg längre och kräva att klubbarna bygger upp ett riskapital som säkerhet. Han vill till exempel att speedwayklubbarna som redan är i elitserien avsätter 150 000 kr om året i 7 år i riskkapital.

– Ligger lönenivåerna som de gör idag är det en baggis att ta ner något och avsätta medel till den här fonden, avslutar Torsten Sahlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.