Nya allianser möjliga efter SD:s framgångar

Uppdaterad
Publicerad

En helt ny politisk karta ritas upp i många kommuner efter Sverigedemokraternas framgångar. I Norrköping sitter majoriteten kvar, men i Linköping kan det bli maktskifte.

Det är dagen efter valet i Linköping. Det har varit intensivt arbete inför den stora valdagen och så en stor valvaka efter det.

– Det känns lite tomt. Efter en så här lång valkampanj så väntar man sig en vinnare. Men här har vi ingen vinnare, förutom SD som har ökat sitt mandat rejält. Men inget av blocken får majoritet faktiskt, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Det skiljer ett enda mandat mellan Alliansen och de rödgröna som just nu leder i Linköping, efter det preliminära resultatet. Den stora vinnaren är istället Sverigedemokraterna som fördubblar sitt antal mandat. Men de kommer inte att få något inflytande om Muharrem Demirok får bestämma:

– Hittar man inga vänner att samarbeta med spelar det inget roll om man har 10 eller 15 procent, säger han.

Ovisst om framtida samarbete

Den stora frågan nu är om det kan bli aktuellt med ett blocköverskridande styre.

– Det måste vara en ansvarsfull majoritet. Vi kan inte tänka oss att styra bara för styrandet skull, säger Muharrem Demirok (C).

I Norrköping sitter de rödgröna kvar vid makten men är försvagade med flera procentenheter.

– Det är kluvna känslor. Glad över att vi fick förtroendet att fortsätta regera Norrköping. Men det är smolk i glädjebägaren att vi inte längre har egen majoritet utan att Sverigedemokraterna har vågmästarrollen, säger kommunalrådet Lars Lars Stjernkvist (S).

En av valets stora vinnare är Sverigedemokraten Darko Mamkovic (SD), som kan tänka sig att samarbeta med vilket parti som helst.

– För oss är det viktigt att få igenom vår politik, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.