SD och Fi går starkt i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Preliminära siffror visar att Östergötland i stort sett röstade som riket i helhet i gårdagens EU-val. Socialdemokraterna är fortsatt största parti medan Moderaterna backar. De partier som utmärker sig mest är SD och Fi.

– På Gotland och framför allt i Östergötland så är det ett tydligt mönster att Sverigedemokraterna går starkt i de mindre kommunerna, medan Feministiskt initiativ och framför allt Miljöpartiet går starkt i de större kommunerna där det finns en ganska stor mängd unga väljare och framför allt unga kvinnliga väljare, säger Johan Wennström, statsvetare.

Linköpingsbo kan bli invald

Största parti i Östergötland blev Socialdemokraterna och en preliminär vinnare här är Alexander Gabelic från Linköping, som väntas bli en av partiets sex representanter i EU-parlamentet – och därmed efterträda Göran Färm från Norrköping.

Hur kommer östgötarna märka då att du sitter i parlamentet?

– Om jag kommer in så hoppas jag att jag ska vara en aktiv och drivande röst, både för Östergötland men också för Sverige i EU, säger Alexander Gabelic (S), kandidat till EU-parlamentet.

Frågor som han vill driva rör exempelvis miljö och klimat, såväl som handelsavtal, djurskydd och mänskliga rättigheter.

MP näst störst på Gotland

På Gotland är socialdemokraterna ohotat största parti. Men den stora vinnaren blev ändå Miljöpartiet som ökade rejält och är nu det näst största partiet på ön. 

– Det är självklart jätteroligt. Det visar att vi har varit tydliga i den politik som vi har velat föra fram och det handlar om miljö och klimatfrågorna som vi tycker att EU ska jobba med gemensamt. Det är globala frågor som är ödesfrågor för framtiden, säger Isabel Enström, (MP), ordförande Gotland.

Riksdagsvalet blir annorlunda

Vad kan man då urskilja för trend av valresultatet till EU, inför höstens riksdagsval?

– Man ska inte räkna med att riksdagsvalet i september kommer att se likadant ut, utan det kommer att vara en annan spelplan och andra spelregler för då är det helt andra frågor som kommer in i bilden, säger Johan Wennström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.