Slarvigt lastade släp en livsfara

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det storstädningstider i trädgården och släp efter släp fylls med avfall som ska till återvinningscentralen. Men slarvigt förankrad last kan bli ett säkerhetsproblem, varnar polisen.

Just nu är det många som vårfixar i trädgården och mängder av kvistar, ruttnande trämöbler och uttjänta grillar ska städas undan. Men färden mot återvinningscentraler och soptippar kan sluta i livsfara, när dåligt surrad last ramlar av och orsakar skador eller stopp i trafiken.

– Det kan skada andra fordon. Och om du måste bromsa häftigt kan tunga grejer komma in i din egen bil genom rutan, säger Lars-Jonney Jonsson, chef för trafikpolisen i Östergötland.

Bristfällig lastförankring är ett lagbrott och lastningssyndare kan beläggas med böter på 1 500 kronor. Det kan också påverka körkortet negativt.

För att lasta säkert gäller det att använda fantasin och fundera över vad konsekvenserna kan bli, till exempel vid kraftiga vindar eller dåligt väglag. Ett ensamt spännband räcker sällan för att hålla allting på plats.

– Kör man grenar, kvistar och andra smågrejer är det bra att lägga nät eller presenning över och sedan surra fast. Många är ovana att göra sådant här och då kan det bli brister, säger Lars-Jonney Jonsson.

Fakta: Detta gäller för lasten

Enligt trafikförordningen får lasten inte:

  • Utgöra fara för person.
  • Orsaka skador på egendom.
  • Släpa efter eller falla av fordonet.
  • Orsaka störande dammbindning.
  • Försvåra körningen av fordonet.
  • Framkalla onödigt buller.

Källa: Polisen i Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.