Museichefen Helena Persson (t v) och intendent Helena Scragg (t h) är mycket nöjda med att få ställa ut Abdoulaye Konatés och Katrine Helmerssons verk. Foto: C Fahlén/Norrköpings konstmuseum

Spännande skulptur- och textilkonst ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

Skulptören Katrine Helmersson och textilkonstnären Abdoulaye Konaté från Mali ställs ut gemensamt på Norrköpings konstmuseum.

Abdoulaye Konaté är rektor på konsthögskolan i Malis huvudstad Bamako och en del av den tilltagande afrikanska konstboomen. Han gör ofta monumentala textilverk på temat politiska spänningar, sociala förhållanden, religion och dans.

Katrine Helmerssons skulpterar i brons, lera, gips, tyg och papper. Flera stora museer i Sverige har hennes verk i sina samlingar. Utställningen på Norrköpings Konstmuseum är en retrospektiv presentation från 1990-talet och framåt.

– För mig är detta inte bara en utställning; det handlar om mitt eget liv!, säger Katrine Helmersson.

Helmerssons nyckelverk ”Amour, le rouge et le noir” finns dock inte med. Regeringskansliet ville gärna låna ut den, men kan tyvärr inte. Detta eftersom man anser att ”skulpturen har en central placering och att en serie viktiga sammankomster väntar framöver”.

– Det får inte ska gapa tomt och konstverket är uppskattat, vilket jag är glad för. Situationen har lösts av Linköpings Universitet som lånar ut sitt verk Wallflowers, säger Katrine Helmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.