Strandsopor het fråga på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för skräpiga stränder nästa sommar på Gotland. Region Gotland tycker att det är för dyrt och vill inte längre plocka bort skräpet som hamnar på stränderna på sommaren. Istället är det turistföretagarna som borde ta sitt ansvar, tycker politikerna.

Tofta strand några mil söder om Visby är en av Gotlands mest besökta stränder med flera tusen badgäster varje dag. Det är gäster som inte sällan lämnar en hel del skräp efter sig. Det här vill nu regionen att företagen tar ansvar för.

– Det är lite olika förutsättningar på olika stränder. Men principen är att där det är kommersiella intressen som tjänar pengar, då vill vi att de tar ett större ansvar, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S).

På Gotland finns ett 40-tal stränder som regionen hittills har sett till att städa under sommaren trots att regionen själv bara äger runt 15 av dem. Nu tycker man att blir för dyrt. I den nya strandstrategin som man ska besluta om inom kort vill man inte längre ta ansvar för privatägda stränder som Tofta.

– Ska vi ha någon som går och plockar allt skräp i säckar och rensar släke så blir det åtskilliga kronor som det kostar. De pengarna finns inte i regionen, säger Tommy Gardell.

Ett gemensamt ansvar

Men turistföretagarna håller inte med. De plockar runt sina anläggningar men tycker att skräpet som badgästerna lämnar kvar är ett gemensamt ansvar.

– Kommunen har inte möjligthet att peka och säga att det är någon eller några turistföretagare som ska ta ansvar för den här allmänna nedskräpningen, säger Björn Risinger som är ordförande för föreningen Gnisvärd och Tofta strand.

Han vill att stranden jämförs med stora parker eller friluftsområden i tätorterna. Där håller Region Gotland rent. Men Tommy Gardell tycker att jämförelsen haltar.

– Parker i staden är det regionen som äger. När det gäller stränderna här så är de ju privata eller samfälligheter som äger och då har inte regionen samma ansvar, säger han.

På torsdag ska tekniska nämnden ta beslut i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.