Svensk teknik kan rädda hotade djur

Uppdaterad
Publicerad

Svensk teknik kan rädda Kenyas noshörningar, skriver en professor på Linköpings universitet, och menar att man omedelbart borde inleda ett pilotprojekt.

Tusentals utrotningshotade djur kan räddas från tjuvjakten, skriver professor Fredrik Gustafsson på Svenska dagbladets debattsida idag.

Fredrik Gustafsson är professor i sensorinformatik på Linköpingsuniversitet och föreståndare för ett strategiskt forskningsområde inom samhällssäkerhet.

Tjuvjakten på utrotningshotade djur har ökat dramatiskt och vinsten går till stor del till internationella brottslingar och terroristorganisationer, skriver Gustafsson. Vissa rapporter visar att 40 procent av al-Shabaabs terrorverksamhet finansieras av illegal djurhandel och tjuvjakt på noshörningar.

Sverige har toppkompetens på samhällssäkerhetsteknik, som skulle kunna stoppa tjuvjägare i de afrikanska reservaten, menar Gustafsson, som vill att Sverige organisera ett pilotprojekt i Ngulias noshörningsreservat i Kenya.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.