Musikalen Svenskbyborna på Länsteatern på Gotland. Foto: SVT

Musikal om svenskbybornas öde

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 85 år sedan de så kallade svenskbyborna kom till Sverige. Svenskbybornas fascinerande historia berättas nu i musikalform av Länsteatern på Gotland och ikväll är det premiär.

– Det är en bit verklig svensk historia, som faktiskt är väldigt okänd för de flesta, säger regissören Eva Gröndahl.

Det är en fascinerande historia om hur 1000 svenskar på 1700-talet tvångsförflyttades av det ryska kejsardömet från Dagö, där de levt i hundratals år. De fick fotvandra ner till Ukrainas ödemarker, där de startade ett nytt samhälle. Kanske än mer fascinerande är, att mer än 200 år senare, så hittar man deras ättlingar på Gotland.

– Min farmor och farfar, Katarina och Gustav Hoas kom hit 1929 med sin familj, med flera barn. Min pappa är född här på Gotland men alla hans bröder är födda nere i gammalsvenskby, säger Sofia Hoas, ordförande föreningen svenskbyborna.

I Ukraina grundade man samhället Gammalsvenskby, här levde svenskarna i 150 år innan svält och politiskt förtryck fick dem att resa till Sverige 1929. Många valde att bosätta sig på Gotland.

– Vi har ett motto som heter gräv där du står och släpp världen in och Svenskbyborna handlar just om det. Vår egen historia här på Gotland och om inte vi berättar den vet jag inte vem som ska göra det, säger Thomas Sundström, chef Länsteatern på Gotland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.