Syrade grönsaker kan förebygga karies hos barn. Foto: TT Nyhetsbyrå

Syrade grönsaker till barn kan förebygga karies

Uppdaterad
Publicerad

Syrade grönsaker som kål, morötter eller rödbetor innehåller probiotiska mjölksyrebakterier och kan minska risken för hål i tänderna hos barn.

En studie som publicerats vid Linköpings universitet, Hälsohögskolan i Jönköping och Odontologiska institutionen i Jönköping visar att probiotiska mjölksyrebakterier som ges till små barn kan förebygga karies.

Fick baciller i maten

113 barn ingick i undersökningen och hälften av dem fick under sitt första levnadsår mjölksyrebakterier eller som det också kallas – snälla baciller – i sin mat.  Under de sista månaderna av mammans graviditetet fick även hon tillskott av mjölksyrebakterier.

Resten av barnen var en placebogrupp och varken föräldrarna eller forskarna visste under tiden undersökningen pågick vilka barn som fått de snälla bacillerna i sin mat.

Tydliga resultat

Efterhand som barnen fyllde nio år undersöktes de av samma tandläkare. Då visade det sig att 82 procent av barnen som fått bakterierna var fria från karies.

Av de som inte fått tillskottet var endast 58 procent fria från karies.

Lätt att syra själv

Om man vill testa att förebygga karies med hjälp av syrade grönsaker kan man göra egna eller köpa färdiga i butiken. Om det inte faller i smaken finns probiotiska mjölksyrebakterier även i yoghurt och fil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.