Norrköpings rådhus. Foto: SVT

Tjänster för miljoner utan upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun har köpt kvalitetssäkringstjänster för skolan för åtminstone två miljoner utan att göra någon upphandling.

2012 betalade Norrköping en knapp miljon till det privata bolaget Q-steps och förra året drygt 1,2 miljoner – summor som var för sig med god marginal överskrider gränsen för direktupphandling, skriver Norrköpings tidningar.

Utbildningsdirektören Tommy Fabricius säger att han är nöjd med Qualis granskning. Enkäten är en av kvalitetsgranskningens tre delar.

Genom en länk på nätet har vem som helst kunnat gå in och kryssa i svaren på frågorna. Det har också gått bra att svara på frågorna flera gånger, vilket också påverkar resultatet

Angående enkäten på nätet de övervägt upplägget och valt att ha det utan inloggning för att alla föräldrar ska kunna vara med.

 -I vissa områden är det många föräldrar som saknar en egen e-post-adress. Och vi vill inte avstå från den delen av granskningen, säger Tommy Fabricius.

Det var Tommy Fabricius föregångare som skrev det nästan fyraåriga avtalet med Qualis.

 – Avtalet föregicks av en noggrann process, säger Fabricius.

Han berättar att en grupp förskolechefer och rektorer tittade på en rad kvalitetsgranskare – valde ut tre, och presenterade sedan sin analys för hela gruppen förskolechefer och rektorer innan avtalet skrevs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.