Tolv kaniner hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Tolv kaniner har fått tillbringa natten hos polisen i Linköping efter att ha hittats övergivna i en kartong vid en sopstation.

Men det är fortfarande en öppen fråga vad som ska hända med djuren nu.

Den idella organisationen Djurskyddet Linköping brukar samarbeta med polisen att omplacera upphittade eller misskötta husdjur, oftast katter och hundar.

I dag fick man göra plats för ett dussin övergivna kaniner. Någon hade lämnat två vuxna hannar och en hona med nio ungar i samma låda vid en sopcontainer. Efter att en privatperson larmat polisen hamnade djuren först hos polisens hittegods, men någon ägare har inte hört av sig.

– Jag blir riktigt upprörd och ledsen. Det är så låg nivå när man behandlar sina djur på det här sättet. Att man dumpar dem och låter någon annan ta över ansvaret. Det är riktigt riktigt dåligt, säger Annelie Daging som är ordförande för Djurskyddet i Linköping.

Så här års brukar redan välfyllda djurhem fyllas på med fler övergivna eller misskötta djur. Kanske beror det på ett stort engagemang från allmänheten.

– Folk anmäler mer vad de ser, det finns en vilja verkligen att anmäla, säger Annika Tunholm vid Polisens djurenhet i Östergötland.

Östgötapolisens facebookssida om omplaceringar av husdjur har flera tusen gillare och snart ska Djurskyddet påbörja sitt sökande efter nya ägare till kaninerna.

– Vi kommer att gå igenom alla kaniner först och se vilket skick de är i. Sen hoppas vi ju på att någon ska vilja ha kanin, så att man ska kunna placera ut dem, så att vi slipper den här trista lösningen till slut, säger Annelie Daging.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.