Foto: TT Nyhetsbyrån

Tuggummi kan avslöja farlig strålning

Uppdaterad
Publicerad

Tuggummit i fickan kan visa om man har utsatts för en farlig stråldos vid en olycka eller ett terrordåd. När sötningsmedlet i tuggummit bestrålas bildas ämnen som är mätbara i flera dagar.

Terrordåd med ”smutsiga” bomber eller olyckor med radioaktivt skrot är tänkbara hotbilder där det behövs en enkel och snabb metod för mäta vilken stråldos människor utsatts för.

Vid en sådan händelse behöver man ha enkla och bra lösningar för att snabbt få fram information och kunna sätta in rätt medicinsk behandling.

En grupp forskare i strålningsfysik vid Linköpings universitet ville hitta något som många har i fickan eller väskan.

– Vi letade efter material i och omkring kroppen där man skulle kunna detektera strålning retroaktivt och försökte bland annat med mobiltelefoner. Av en slump testade vi med tuggummi, säger Axel Israelsson som nu lagt fram resultaten i sin doktorsavhandling.

Sötningsmedlet nyckeln

Tuggummits sötningsmedel – xylitol – förändras när det träffas av joniserande strålning. Fria radikaler uppstår och bevara, vilka sedan kan avläsas i en spektrometer.

Upptäckten innebär att det kan det räcka med att någon haft tuggummin i fickan för att man ska kunna uppskatta vilka som är i behov av vård i en folkmassa.

– Det handlar om att vägleda den medicinska behandlingen och sortera ut dem som har störst vårdbehov, säger Axel Israelsson.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Strålsäkerhetsmyndigheten har finansierat forskningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.