Foto: TT

Tjuvfiskare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas för att ha tjuvfiskat kräftor vid Malfors kraftstation utanför Linköping.

Brottet ska enligt åtalet ha begåtts den 27 augusti i fiskevatten som tillhör Tekniska verken. Männen är 25 och 27 år gamla och hemmahörande i Borensberg och Ödeshög.

Polisen tog männen på bar gärning och beslagtog då sammanlagt 34 kräftburar med innehåll.

Metoderna många

Förra året gjordes rekordmånga polisanmälningar om tjuvfiske. Metoderna som tjuvfiskarna använder sig av är många.

– Man falskmärker med andras namn. Man binder i sina redskap i andras redskap. Man lägger sina länkar över yrkesfiskarnas länkar så att man har deras markörer som utmärkning. Man lägger omärkt på botten. Uppfinningsrikedomen är stor, säger Michael Bergström, fisketillsynsman vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Svart handel

De tjuvfiskade kräftorna säljs sedan vidare till förädlingsindustrin, restauranger och privatpersoner. Den svarta handeln omsätter stora belopp, tror Michael Bergström.

– Får man 100 kronor kilot svart och man kommer hem med 50 kilo varje helg så är det inte svårt att räkna ut att det blir lite pengar, säger han.

Vad handlar det om för påföljder?

– Det är dagsböter och så blir man av med utrustningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.