Foto: Linköpings universitet

Fusk och sextrakasserier – studenter stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings universitets disciplinnämnd har beslutat att stänga av fyra studenter och varna en.

En 22-årig man stängs av från studier och annan verksamhet vid universitetet i två månader efter att ha sextrakasserat en kvinnlig kurskamrat.

De bägge studenterna läste samma kurs under vårterminen 2013. Kontakten dem emellan var till en början som en vanlig studierelation, där de diskuterade kursen och pluggade tillsamans.

Men snart övergick vänskapen till sexuella trakasserier, då 22-åringen skickade sms med grovt sexuellt innehåll.

Mannen hävdar att han inte skickat sms:en, utan att telefonen drabbats av virus. Vid något till fälle skulle också telefonen varit försvunnen.

Men de förklaringarna anser nämnden vara så osannolika att de ”kan lämnas utan avseende”.

Upptäcktes i Urkund

Två kvinnor, en 24-åring och en 35-åring, som anmäldes för fusk av Institutionen för beteendevetenskap och lärande stängs av från studier i en månad, respektive två månader.

24-åringens fusk upptäcktes i samband med att hon skrivit en kandidatuppsats i psykologi. Efter en analys av hennes uppsats i textdatabasen Urkund hittades likheter med tidigare publicerat material. Även 35-åringens fusk upptäcktes efter en kontroll i Urkund.

En månads avstängning får även en barnmorskestuderande 41-årig kvinna efter att hennes hemtentamen vid en analys i Urkund fått fyra träffar från källor på internet.

Upptäcktes av exmaminator

En examinator upptäckte att en 22-årig kvinnas kandidatuppsats vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling hade stora likheter med en uppsats från Lunds Universitet.

Efter en analys i Urkund hittades ytterligare likheter med tidigare publicerade uppsatser. Nämnden anser inte att kvinnan uppsåtligen försökt att fuska och finner det tillräckligt med att tilldela henne en varning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.