Foto: Harri Blomberg/Wikimedia

Utflyttning på Ållonö slott

Publicerad

De sista som har bott kvar i byggnader på Ållonö slott lämnade idag sina bostäder. Nu väntar försäljning av slottet.

När konkursförvaltaren kom till Ållonö slott idag fanns ingen av de boende kvar, men den sista lär ha lämnat så sent som i morse.

Utflyttningen är ett resultat av att den tidigare ägaren Anders Sydborg försatts i personlig konkurs efter skatteskulder på 13,2 miljoner kronor.

Många juridiska turer

Beslutet om att de boende skulle lämna bostäderna togs av Linköpings tingsrätt 6 februari i år, men det är först nu beslutet verkställs. De boende överklagadeförst till Göta hovrätt, men rätten beslutade att inte bevilja prövningstillstånd. Ärendet har gått vidare till Högsta domstolen, HD, som ännu inte har tagit något beslut om att ta upp ärendet eller inte. HD har dock inte beviljat inhibition, det vill säga att alla beslut och verkställigheter fryses.

Försäljning väntar

Vid dagens besök hade konkursförvaltaren hjälp av kronofogdemyndigheten, som är den myndighet som har hand om avhysning av de boende. Fyra poliser fanns också med vid besöket. När konkursförvaltaren kom frma i förmiddags var dock alla byggnader tomma och ingen behövde avhysas rent fysiskt.

Nu väntar försäljning av Ållonö slott. De pengar som kommer in till konkursförvaltaren kommer att gå till att betala de skatteskulder som finns i konkursboet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.