Foto: Carl Larsson

Vattenläcka bakom slukhål

Uppdaterad
Publicerad

En läcka efter ett stopp i en vattenledning är den troligaste förklaringen till att slukhålet på universitetsområdet uppstod igår kväll.

– Det är vad vi tror nu. Men vi har inte kommit ner till ledningen än och innan vi gjort det är det inte helt säkert, säger Göran Carlzon, pressansvarig på Tekniska verken.

Det var igår kväll som studenter vid Linköpings universitet upptäckte ett slukhål i marken vid kårhuset Kårallen. Hålet var då 2x2 meter stort men växte under kvällen. Ingen person kom till skada men en lyktstolpe rasade ner och området fick spärras av.

”Svårjobbat”

Vattenledningen, som tros vara orsaken, ligger på fem meters djup och en stor grävmaskin har tagits till platsen. Under tiden har man satt in en pump som leder vattnet förbi den trasiga ledningen.

– Det är lite svårjobbat så det kommer ta ett par dagar innan det är klart.

Slukhålet är 3x3 meter stort och två meter djupt och området runt är fortfarande avspärrat.

Svårt att upptäcka

Enligt Göran Carlzon är det ganska ovanligt att sådana här slukhål uppstår.

Går det att upptäcka den här typen av läckor innan något sånt här händer?

– Eftersom det sker under marken är de väldigt svåra att förutse. Slukhål uppstår ju även i naturen men då upptäcks de i regel inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.