Vegetarisk dag i skolan väcker protester

Uppdaterad
Publicerad

I Nyköping och Motala har kommunen infört en dag i veckan med bara vegetarisk skolmat på menyn.

– Det är ett sätt att klimatsäkra kommunens verksamhet. När man producerar kött går det ut mycket mer råvaror än man producerar vegetabilier. Det här är ett sätt att sänka kommunens klimatbelastning, säger Mats Johannesson (MP), kommunstyrelseledamot i Motala.

Att ha en vegetarisk dag per vecka är lite av en trend i världen. Bland annat är gamle Beatles-medlemmen Paul McCartney inblandad i rörelsen Meat Free Monday. Argumenten för är framförallt att köttproduktion sägs påverka klimatet mer än att odla växter.

Föräldrar vill ha valfrihet

Både i Nyköping och Motala har beslutet om en helvegetarisk dag i skolan väckt protester.

Linda Ekberg är blomsterhandlare och har tre barn i förskola, andra klass och fjärde klass. Hon vill att det ska finnas kött att välja på varje dag i veckan. För henne är närproducerat och valfrihet viktiga ord.

– Alla andra dagar har vegetarianer möjligheten att välja. Då ska även våra barn som inte är vegetarianer ha möjligheten att välja, säger hon.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, säger till exempel i en rapport att hela kedjan av boskapsproduktion ligger på andra eller tredje plats när det gäller klimatpåverkan. Men det finns olika sätt att räkna och frågan är omdiskuterad.

Olika syn bland kommunerna

Motala och Nyköping är inte ensamma om att ha tagit beslut om en helvegetarisk dag. I Sörmland har också Vingåker, Katrineholm och Gnesta en helvegetarisk dag per vecka.

I de andra fem Sörmlandskommunerna finns inget beslut om en dag per vecka, men några av kommunerna har helvegetarisk meny två gånger per månad.

I Östergötland har 10 av 13 kommuner sagt nej eller har mindre än en vegetarisk dag per vecka.

Motala, Mjölby och Vadstena är de som har en helvegetarisk dag. I Vadstena har det varit så i fem år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.