Vill göra det lättare för andra

Uppdaterad
Publicerad

Att leva med ADHD är inte enkelt, vare sig för den som har diagnosen eller den som är anhörig. Det vill Thomas Nybom i Snöveltorp utanför Norrköping förmedla med boken ”I dina ögon” som han har skrivit om sin dotter Shara som har ADHD.

– När jag var liten så trodde jag att man fick hjälp när man behövde hjälp och i den tron växte jag upp. Men när jag blev stor så visade det sig att det inte riktigt var så. Och med de negativa erfarenheterna så ville jag vända på det och göra någonting positivt och konstruktivt av det, så då tänkte jag att då skriver jag om det istället, säger Thomas Nybom.

I 20 år har Thomas jobbat med personer med neuropsykiatriska diagnoser såsom Asperger och ADHD. Men trots den egna erfarenheten blev det en lång och tuff period när hans egen dotter Shara började att få det jobbigt.

– Vi fick höra att det var oss föräldrar det var fel på. Att det var det som var orsaken till att vårt barn hade det jobbigt. Men då stretade jag emot ganska rejält. Vi gick till BUP när hon var sex år och hon fick sin diagnos när hon var 15 så det är nio års tid däremellan och på sitt sätt ett lidande, säger Thomas.

Tanken om en bok började redan för sex år sedan. Men det var först för ett och ett halvt år sedan som skrivandet tog fart. Nu är boken ”I dina ögon” klar och släpps i slutet av veckan och han hoppas att den kan hjälpa andra som lever i en liknande situation.

– Jag tror, och vet till viss del eftersom jag redan har fått en del respons, att det hjälper genom att bara känna att man inte är själv. Att man inte är ensam om den här historien som människor är med om, säger Thomas Nybom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.