Linköpingsmoderaten Christian Gustavsson föreslår att kommunen så snart som möjligt prövar möjligheten till valfria helgdagar i delar av verksamheten.

M i Linköping vill ha valfria helgdagar

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Linköping vill pröva att införa valfria helgdagar för kommunens anställda. De ska få möjlighet att byta ut sin ledighet på traditionella svenska helgdagar mot andra religiösa högtider.

Aktuella dagar som de anställda inom Linköpings kommun kan välja att byta ut är Nyårsdagen, Trettondag jul, Skärtorsdagen, Långfredagen, Annandag påsk, 1 maj, Kristi Himmelsfärd, Sveriges Nationaldag, Midsommarafton, 23 december, Julafton, Juldagen, Annandag jul och Nyårsafton.

– Det här är ett intressant sätt att arbeta som stärker vår attraktivitet som arbetsgivare. Det här synsättet speglar också Linköpings kommuns arbetsplatser 2014. Ungefär 10 procent av våra medarbetare har utomnordisk bakgrund i dag och det finns all anledning att tro att det kommer att öka, säger Christian Gustavsson (M), ordförande i personalutskottet.

Partiet kommer föreslå att kommunen så snart som möjligt prövar möjligheten till valfria helgdagar i delar av verksamheten.

– Många av våra verksamheter är ju öppna året runt, dygnet runt. Att man får välja helgdagar skulle nog faktiskt underlätta schemaläggning i många verksamheter, säger Christian Gustavsson.

Mobiloperatör först

Partiets förslag har influerats av att mobiloperatören 3 nu ger sina anställda valfria helgdagar.

− Så vitt vi vet är 3 först i Sverige med att erbjuda medarbetare valfria helgdagar. Vi värnar om mångfalden och tror på styrkan av att vara olika. Därför öppnar vi upp för möjligheten att byta ut röda dagar för alla som vill vara lediga på andra kulturers och religioners helgdagar, säger Nicholas Högberg, vd på 3 Sverige.

Facket ser problem

Moderaternas förslag faller dock inte i god jord hos facket.

− Vem ska då bestämma när OB infaller? Det här skulle bli komplicerat att reglera i kollektivavtal, säger Suzanne Sjöqvist, ordförande för Kommunals sektion i Linköping.

Hon förklarar att det skulle vara omöjligt att förhandla en sådan här förändring av helgdagarna lokalt.

− Nä, vi har ju centrala avtal och det här skulle kräva centrala förhandlingar. Det är inget som bara kan gälla för Linköping. Dessutom har kommunen i dag många privata aktörer i verksamheten, så det är många kollektivavtal som skulle beröras, säger Suzanne Sjöqvist.

S stänger inte dörren

Oppositionsrådet Lena Micko (S) håller delvis med facket, men stänger inte dörren för förslaget.

− Spontant tycker jag att det är en bra idé om vi så långt som möjligt kan ta hänsyn till människors religion. Men det är flera delar i det här som i så fall måste lösas, bland annat de fackliga avtalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.