Foto: SVT

Vill odla insekter till foder

Uppdaterad
Publicerad

Går det att göra djurfoder av insekter? Det ska forskare vid bland annat institutet för jordbruks och miljöteknik, JTI nu undersöka.

Det handlar om att hitta proteinrikt foder till lantbruksdjur. Forskarna vill finna svar genom att undersöka om det går att göra kycklingfoder från insekter, som har odlats fram på restprodukter från skogen.

”Ett sätt att producera proteinrikt foder”

– Det skulle vara ett sätt att producera proteinrikt foder på svenska råvaror utan att konkurrera om åkerarealen för produktion av livsmedel, säger Ola Palm, forskningschef på JTI.

Idén innebär att odla träätande insekter som termiter på restprodukter från skogsindustrin. Dock finns idag ett hinder för att omsätta idén till verklighet. Då det på EU-nivå finns förbud om att utfodra lantbruksdjur med insekter.

– Fast insekter är ju en naturlig föda för kycklingar, höns, grisar och fiskar, säger Ola Palm, som tror att reglerna kommer att hinna ändras innan forskarna har prövat insektsodlingsidén.

Flera fördelar

Om idén skulle fungera ser Ola Palm flera fördelar dels skulle svenska ägg- och kycklingproducenter kunna ersätta sojafoder som importeras med insektsprotein.

– Det finns mycket som är negativt med importsoja. Odlingen i Sydamerika innebär bland annat skövling av regnskog och kraftig användning av kemiska bekämpningsmedel. Dessutom vet inte hur prisutvecklingen på soja kommer bli framöver, säger Lotta Wahlund på JTI.

”Skulle betyda mer arbetstillfällen”

Dessutom menar Lotta Wahlund att ett foder producerat i Sverige skulle betyda mer arbetstillfällen, ökad självförsörjning och ökad tillgången på foder.  

Utöver forskare från JTI ska forskare från SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, Sveriges lantbruksuniversitet och SIK institutet för livsmedel och bioteknik tillsammans med näringslivet börja undersöka möjligheten att odla insekter till djurfoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.