Foto: SVT

Vinterkräksjukan fortsätter härja på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan fortsätter spridas på Nyköpings lasarett och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har personalen haft två besvärliga veckor.

– Det börjar dra igång, vi vet att det förekommer på Vrinnevisjukhuset och där har vi haft två besvärliga veckor, säger Magnus Roberg, överläkare vårdhygien vid landstinget i Östergötland.

På Vrinnevisjukhuset har man dock inte infört några besöksförbud utan personalen har hittills lyckats hantera det intern, genom att stänga av vissa avdelningar, säger Magnus Roberg. Smittan har konstaterats på medicinavdelningarna och geriatriken.

Både patienter och personal har drabbats

 – Det har varit både patienter och personal som drabbats, säger Magnus Roberg, överläkare vårdhygien.

Vidare berättar han att övriga sjukhus i Östergötland, hittills har klarat sig, men det kan snabbt ske förändringar. 

– Historiskt sett så brukar det bli värre när vi haft en relativt lugn säsong.  Vi har nu farhågor att det ska bli värre än förra året, efter två säsonger som varit ganska lugna, säger Magnus Roberg överläkare vårdhygien landstinget i Östergötland.

På Nyköpings lasarett fortsätter besvären med vinterkräksjukan, enligt uppgift från sjukhuset. Det var i förra veckan som de första fallen konstaterades.

– Situationen är alltjämt besvärande. Antalet smittade patienter är nu cirka 20. De insatser som gjorts i förebyggande syfte har haft viss effekt. Vi rekommenderar alltjämt anhöriga att noga överväga besök, uppger pressansvarig vid landstinget i Sörmland.

”Bemanningssituationen påverkas”

Den senaste tiden har fler ur personalen insjuknat, vilket påverkar bemanningssituationen på lasarettet.

– De avdelningar som liksom igår är drabbade är avdelning 3, 7, 8 där 7 och 8 har intagningsstopp, säger pressansvarig vid landstinget i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.