På torsdagsförmiddagen fastställde hovrätten i Malmö tingsrättens dom på livstids fängelse. Foto: Moa Ferm/montage

Hovrätten fastställer dom i Dalbymordet

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 i dag föll hovrättsdomen mot den man som kastade ner sin fru och parets gemensamma barn från en klippa i Dalby. Hovrätten fastställer tingsrättens dom på livstids fängelse.

Tingsrätten i Lund dömde mannen till livstids fängelse för dubbelmordet. Men i hovrätten har den åtalade i stället bett om att få dömas till rättpsykiatrisk vård.

Under förhandlingarna berättade mannen, som fyllde 31-år i augusti, bland annat att han plågats av tvångstankar om att döda familjen.

Dubbelmord i Dalby

En första rättpsykiatrisk undersökning visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning. Men det utlåtandet omkullkastades av ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Inte psykiskt störd

I hovrätten har mannens försvarare kallat flera expertvittnen för att övertyga domstolen om att mannen bör dömas till vård.

Men hovrätten anser inte att det 31-åringen lider av någon allvarlig psykisk störning, enligt domen.

– Vi var medvetna om att det kunde bli såhär. Men vi är naturligtvis besvikna. Det här är en man som behöver vård, säger Per Schånberg till SVT Nyheter.

Eventuellt överklaga

Advokaten har precis läst domen och vidhåller att hans klient har en allvarlig psykiskt störning. Per Schånberg är inte säker på att 31-åringen orkar en fortsatt rättslig processl, men eventuellt kommer han att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

Hovrättsråd Per G Hansson kommenterar domen:

– Socialstyrelsens rättsliga råds utlåtande grundar sig i en mer omfattande utredning och ett bredare material, så det fanns inga direkta frågetecken kring domslutet, säger han.

Åklagaren Helena Lundström säger till TT att hon delar hovrättens bedömning.

Endast på en punkt ändrade hovrätten tingsrättens dom. Skadestånden höjdes något till den mördade kvinnans mor och båda syskon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Dalby

Mer i ämnet